Budyń owsiany z sosem wiśniowym – Na Talerzu Dietetyka
fit budy owsiany z sosem wiśniowym

Budyń owsiany z sosem wiśniowym

Fit budyń owsiany z sosem wiśniowym

Deser lub śniadanie - Ty wybierasz! Budyń owsiany z sosem wiśniowym, to petarda 🍒🥰 Jest pyszny i pełnowartościowy 🍒🥰
Rodzaj dania deser, przekąska
Kuchnia kuchnia polska
Tagi deser, śniadanie
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 15 minutes
Ilość osób 1 osoba
Kaloryczność 400kcal

Wyposażenie

  • młynek
  • garnek
  • łopatka drewniana

Składniki

  • 200 g Mleko 2 %
  • 50 g Mąka owsiana (zblendowane płatki owsiane)
  • Aromat waniliowy (2 krople)
  • 5 g Ksylitol (do smaku, łyżeczka)
  • 100 g Wiśnie mrożone lub świeże
  • 8 g Czekolada biała (dwie małe kostki)

Przygotowanie

  • Do garnka wlej mleko i dodaj mąkę owsianą.
  • Dodaj aromat waniliowy i słodzik do smaku.
  • Gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec musisz mieszać cały czas, aż budyń zrobi się gęsty.
  • W osobnym naczyniu rozmroź owoce, zblenduj je lub rozgnieć widelcem.
  • Budyń przełóż do miseczki, dodaj sos wiśniowy i białą czekoladę.

Zobacz więcej postów

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Close Menu