Szybkie ciasteczka orzechowe z figą, fit przepis
Smakują przepysznie nie tylko w święta, ale i przez cały rok. Ich wykonanie jest szybsze, niż myślisz.
Rodzaj dania ciasteczka, przekąska
Kuchnia kuchnia polska
Tagi ciasteczka, fit przepis
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 30 minutes
Ilość osób 4 porcje
Kaloryczność 203.8kcal
Wyposażenie
- deska do krojenia
- nóż
- blender
- miska
- blaszka do pieczenia
- piekarnik
Składniki
- 60 g płatki owsiane
- 50 g jaja kurze (1 sztuka)
- 60 g figi suszone (4 sztuki)
- 50 g orzechy włoskie
- 1 szczypta proszek do pieczenia
- 40 g woda
Przygotowanie
- Płatki owsiane i orzechy zmiel na mąkę.
- Figi posiekaj na drobno.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Masę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj ciasteczka (okrągłe i płaskie).
- Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz ok. 15-20 min (do zarumienienia).
Notatki
Ciasteczka owsiano-orzechowe z figą to idealny przepis na święta i nie tylko. Z podanych składników wychodzi ok. 9-10 sztuk, więc jeśli chcesz upiec więcej, pomnóż składniki.
Energia 203,8 kcal - ok. 2 ciastka.