Pstrąg łososiowy z frytkami z piekarnika oraz surówka z marchewki i jabłka
🐟Halo, halo! Jak często jesz rybę? Wiesz, że ryba jest źródłem potrzebnych kwasów tłuszczowych DHA i EPA (z grupy omega-3)??🧠🤯Jeśli chcesz przepis szybki i prosty obiad z rybą, to ten jest idealny!🥰Mam dla Ciebie pysznego pstrąga łososiowego z frytkami🍟 z piekarnika i surówką z marchewki i jabłka. Uwielbiam to połączenie!
Rodzaj dania obiad
Kuchnia kuchnia polska
Diet Low Calorie
Tagi fit obiad, ryba
Czas przygotowania 10minutes
Czas gotowania 35minutes
Łączny czas 45minutes
Ilość osób 1osoba
Kaloryczność 532kcal
Wyposażenie
nóż
deska do krojenia ziemniaków
tarka do surówki
blaszka do pieczenia
Składniki
Ryba i frytki
180gziemniaki(2 średnie ziemniaki)
ulubione przyprawy do ziemniaków(np. papryka mielona, rozmaryn, czosnek granulowany)
5goliwa z oliwek(1 łyżka)
150gpstrąg tęczowy(filet, świeży lub mrożony)
pieprz(szczypta)
sok ze świeżej cytryny(kilka kropel)
sól(odrobina do smaku)
SURÓWKA
100gmarchew(1 średnia sztuka)
50gjabłko(0.5 małej sztuki)
5goliwa z oliwek(1 łyżka)
sok ze świeżej cytryny(kilka kropel)
sól morska jodowana (1 mała szczypta)
ksylitol(obrobina, do smaku)
Przygotowanie
PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKÓW I RYBY
Włącz piekarnik na 180 stopni.
Ziemniaki obierz i pokrój w słupki, przełóż je do dużej miski i wymieszaj z oliwą i przyprawami (papryka mielone, czosnek granulowany, sól, pieprz + np. rozmaryn).
Frytki wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 180 stopni. Frytki pieką się w całości ok. 40 min w zależności od wielkości porcji.
UWAGA! 10-15 min przed końcem pieczenia frytek wstaw pstrąga.
Przygotuj rybę.
Pstrąga umyj, wyciągnij ości (można pominąć, ale później ości będą "przeszkadzać" w jedzeniu), przypraw - polej sokiem z cytryny, dodaj odrobinę soli i pieprzu.
Włóż do piekarnika na ok. 10-15 min - można zmniejszyć moc grzania na 120 stopni.
SURÓWKA
Marchewkę i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj z olejem, dopraw. Można użyć oleju lnianego :)
Notatki
energia - 531.9 kcal | białko - 32.9 g | tłuszcz - 25.0 g | węglow. og. - 49.9 g | błonnik - 8.7 g