Go Back
Print
Recipe Image
Instruction Images
Drukuj
Przypnij
5
from
1
vote
Pieczone kotlety z marchwi i cukinii
Kotlet wcale nie musi być mielony lub schabowy. Spróbuj zrobić kotlety warzywne z marchwi i cukini :)
Rodzaj dania
drugie danie, obiad
Kuchnia
kuchnia polska
Tagi
fitobiad, obiad
Czas przygotowania
10
minutes
Czas gotowania
30
minutes
Łączny czas
40
minutes
Ilość osób
4
osoby
Kaloryczność
376
kcal
Autor
Na Talerzu - Dietetyka
Wyposażenie
miska
piekarnik
tarka
Składniki
450
g
cukinia
(1 sztuka)
350
g
marchew
(4 średnie sztuki)
4
szt.
jaja
160
g
mąka owsiana lub inna
1
szczypta
sól
czosnek granulowany lub świeży
(do smaku)
lubczyk suszony
(do smaku)
10
g
oliwy
(2 łyżki)
400
g
jogurt naturalny
(opakowanie, np. Pilos)
Przygotowanie
Włącz piekarnik na 180 stopni.
Cukinię i marchewkę zetrzyj na małych oczkach, odsącz nadmiar wody (można wypić 😇).
Dodaj jajko, mąkę i przyprawy.
Uformuje kotleciki i wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia.
Z wierzchu posmaruj je oliwą.
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 30 min.
Podawaj z jogurtem.
Notatki
Przepis podany jest na 4 średnie/małe porcje lub 3 większe. Kaloryczność podana jest na jedną porcję.