Omletopizza z mozzarellą i rukolą
Nie masz czasu na robienie pizzy, ale masz ogromnego smaka, żeby ją zjeść? Spróbuj przygotować omletopizzę :)
Rodzaj dania kolacja, śniadanie Tagi mozzarella, omlet, pizza, rukola, szybkiedanie
Czas przygotowania 5 minutes Czas gotowania 10 minutes
miska
patelnia
łopatka drewniana
deska do krojenia
nóż
- 50 g jaja kurze (1 sztuka)
- 60 g mleko
- 30 g mąka owsiana (zmielone płatki owsiane)
- 1 szczypta soda oczyszczona (lub proszek do pieczenia)
- 2 g oliwa (1 łyżeczka)
- 15 g keczup (lub passata (łyżeczka))
- 62 g mozzarella light (połowa opakowania)
- 100 g pomidor (średniej wielkości pomidor)
- 20 g rukola (garść)
Przygotuj składniki na pizzę: pokrój ser i pomidor.
Wymieszaj w misce mleko, jajo, mąkę i sodę.
Rozgrzej patelnię z oliwą i wylej masę omletową.
Od razu przykryj patelnię i zmniejsz ogień.
Gdy góra omletu przestanie być płynna, przewróć omlet na drugą stronę i od razu posmaruj keczupem górę, posyp oregano, wrzuć ser i pomidorki.
Przykryj patelnię, aby ser mógł się rozpuścić. Poczekaj ok 2-3 minuty i wyłóż na talerz.
Podawaj z rukolą.