Wypróbuj przepis na odchudzoną tartę bez masła. Zjedz duży kawałek bez wyrzutów sumienia i zgagi! Łap przepis na fit tartę z szynką parmeńską, mozzarellą i groszkiem :)
Rodzaj dania kolacja, obiad
Kuchnia kuchnia francuska
Tagi fit obiad, fit tarta, fit tarta z szynką, fitobiad, tarta, zdrowa tarta, zdrowy obiad
Czas przygotowania 10minutes
Czas gotowania 35minutes
Ilość osób 4porcje
Kaloryczność 480kcal
Autor Na Talerzu - Dietetyka
Wyposażenie
okrągła blaszka do pieczenia
wałek do ciasta
stolnica/blat
piekarnik
patelnia
Składniki
Ciasto na tartę
260gmąka pszenna (można dodać inną mąkę)
50gjaja kurze(1 sztuka, r. M)
200gjogurt naturalny gęsty
oregano(szczypta)
sól(szczypta)
2goliwa(łyżeczka)
Środek tarty
35gcebula(pół małej sztuki)
2goliwa(łyżeczka)
30gszynka parmeńska (lub inna)(1-2 plastry)
100gpomidor(kilka koktajlowych lub 1 szt. średniego pomidora)
60gmozzarella(połowa kulki mozzarelli)
100ggroszek zielony(najlepiej mrożony)
150gjaja kurze(3 sztuki, rozm. M)
pieprz
papryka słodka mielona
Przygotowanie
CIASTO
Wymieszaj mąkę, jaja, jogurt i przyprawy. Pozostaw trochę mąki po podsypania.
Wyłóż ciasto na podsypaną stolnicę i rozwałkuj.
Blaszkę (średnica 26 cm) posmaruj oliwą. Ciasto wyłóż na blaszkę i dociśnij je do brzegów, tak aby brzegi ciasta były wyższe. Nakłuj ciasto widelcem.
Blaszkę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
Najpierw piecz 10 min, następnie wyjmij ciasto, dodaj składniki i masę jajeczną i piecz dalej ok 25 min.
ŚRODEK TARTY
Posiekaj cebulkę i podsmaż ją na oliwie. Pokrój szynkę i dodaj do cebulki. Podsmaż i odstaw do przestygnięcia.
Pokrój ser i pomidorki.
MASA JAJECZNA
️Jaja wymieszaj energicznie z jogurtem, przyprawami i mąką ziemniaczaną.
WYKOŃCZENIE TARTY
Ciasto na tartę przygotuj wg przepisu powyżej, piecz bez środka ok. 10 min. Po tym czasie wyjmij blaszkę z ciastem.
Na ciasto rozłóż równomiernie szynkę z cebulką i groszek.
Zalej masą jajeczną i poukładaj resztę składników.
Włóż do piekarnika i piecz ok 25 min, do ścięcia masy i zarumienienia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
kawałek (ćwiartka tarty): ok. 480 kcal, ok. 25 g białka, ok. 14,2 g tłuszczu, ok. 65,2 g węglowodanów.