Go Back
Drukuj Przypnij
5 from 1 vote

Fit tarta z szynką, mozzarellą i groszkiem

Wypróbuj przepis na odchudzoną tartę bez masła. Zjedz duży kawałek bez wyrzutów sumienia i zgagi! Łap przepis na fit tartę z szynką parmeńską, mozzarellą i groszkiem :)
Rodzaj dania kolacja, obiad
Kuchnia kuchnia francuska
Tagi fit obiad, fit tarta, fit tarta z szynką, fitobiad, tarta, zdrowa tarta, zdrowy obiad
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 35 minutes
Ilość osób 4 porcje
Kaloryczność 480kcal
Autor Na Talerzu - Dietetyka

Wyposażenie

  • okrągła blaszka do pieczenia
  • wałek do ciasta
  • stolnica/blat
  • piekarnik
  • patelnia

Składniki

Ciasto na tartę

  • 260 g mąka pszenna (można dodać inną mąkę)
  • 50 g jaja kurze (1 sztuka, r. M)
  • 200 g jogurt naturalny gęsty
  • oregano (szczypta)
  • sól (szczypta)
  • 2 g oliwa (łyżeczka)

Środek tarty

  • 35 g cebula (pół małej sztuki)
  • 2 g oliwa (łyżeczka)
  • 30 g szynka parmeńska (lub inna) (1-2 plastry)
  • 100 g pomidor (kilka koktajlowych lub 1 szt. średniego pomidora)
  • 60 g mozzarella (połowa kulki mozzarelli)
  • 100 g groszek zielony (najlepiej mrożony)
  • 150 g jaja kurze (3 sztuki, rozm. M)
  • pieprz
  • papryka słodka mielona

Przygotowanie

CIASTO

  • Wymieszaj mąkę, jaja, jogurt i przyprawy. Pozostaw trochę mąki po podsypania.
  • Wyłóż ciasto na podsypaną stolnicę i rozwałkuj.
    fit tarta, ciasto
  • Blaszkę (średnica 26 cm) posmaruj oliwą. Ciasto wyłóż na blaszkę i dociśnij je do brzegów, tak aby brzegi ciasta były wyższe. Nakłuj ciasto widelcem.
    fit tarta w blaszce
  • Blaszkę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
  • Najpierw piecz 10 min, następnie wyjmij ciasto, dodaj składniki i masę jajeczną i piecz dalej ok 25 min.

ŚRODEK TARTY

  • Posiekaj cebulkę i podsmaż ją na oliwie. Pokrój szynkę i dodaj do cebulki. Podsmaż i odstaw do przestygnięcia.
  • Pokrój ser i pomidorki.

MASA JAJECZNA

  • ️Jaja wymieszaj energicznie z jogurtem, przyprawami i mąką ziemniaczaną.

WYKOŃCZENIE TARTY

  • Ciasto na tartę przygotuj wg przepisu powyżej, piecz bez środka ok. 10 min. Po tym czasie wyjmij blaszkę z ciastem.
  • Na ciasto rozłóż równomiernie szynkę z cebulką i groszek.
  • Zalej masą jajeczną i poukładaj resztę składników.
  • Włóż do piekarnika i piecz ok 25 min, do ścięcia masy i zarumienienia.
    fit tarta w piekarniku

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

  • kawałek (ćwiartka tarty): ok. 480 kcal, ok. 25 g białka, ok. 14,2 g tłuszczu, ok. 65,2 g węglowodanów.
    Fit tarta z pieca po upieczeniu