Go Back

Dietetyczna zupa krem z dyni

Delikatna i kremowa zupa z dyni z grzankami czosnkowymi to idealny przepis na jesienne popołudnia.
Rodzaj dania obiad, zupa
Kuchnia kuchnia polska
Tagi dynia, zupa krem
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 25 minutes
Ilość osób 2 porcje
Kaloryczność 300kcal

Wyposażenie

  • deska do krojenia
  • garnek
  • kuchenka
  • nóż

Składniki

ZUPA

  • 10 g oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • 40 g cebula (mała sztuka)
  • 500 g dynia (surowa)
  • 250 g mleko 2% (szklanka)
  • sól (szczypta)
  • pieprz (szczypta)
  • imbir (korzeń, kawałek)
  • gałka muszkatołowa (mielona, szczypta)

GRZANKI

  • 50 g chleb graham (kromka)
  • 10 g masło ekstra (mała porcja)
  • czosnek granulowany lub śwież (szczypta)

Przygotowanie

WYKONANIE ZUPY

  • Dynię pokrój na kawałki, usuń pestki.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż delikatnie cebulkę. Po chwili dodaj gałkę muszkatołową, tarty imbir i dynię, a następnie wlej mleko (w razie potrzeby dodaj wodę).
  • Gotuj pod przykryciem, aż do miękkości dyni.
  • Następnie całość zmiksuj na gładko i dopraw solą i pieprzem.
  • Podawaj z grzankami.

GRZANKI

  • Pieczywo z masłem i czosnkiem podgrzej z piekarniku lub tosterze, pokrój w kostkę i podawaj z zupą.

Notatki

Makroskładniki w przeliczeniu na jedna porcję:
B: 9,2 g,
T:12,8 g,
W: 42,5 g.