Delikatna i kremowa zupa z dyni z grzankami czosnkowymi to idealny przepis na jesienne popołudnia.
Rodzaj dania obiad, zupa
Kuchnia kuchnia polska
Tagi dynia, zupa krem
Czas przygotowania 10minutes
Czas gotowania 20minutes
Łączny czas 25minutes
Ilość osób 2porcje
Kaloryczność 300kcal
Wyposażenie
deska do krojenia
garnek
kuchenka
nóż
Składniki
ZUPA
10goliwa z oliwek(2 łyżki)
40gcebula(mała sztuka)
500gdynia(surowa)
250gmleko 2%(szklanka)
sól(szczypta)
pieprz(szczypta)
imbir(korzeń, kawałek)
gałka muszkatołowa(mielona, szczypta)
GRZANKI
50gchleb graham(kromka)
10gmasło ekstra(mała porcja)
czosnek granulowany lub śwież(szczypta)
Przygotowanie
WYKONANIE ZUPY
Dynię pokrój na kawałki, usuń pestki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż delikatnie cebulkę. Po chwili dodaj gałkę muszkatołową, tarty imbir i dynię, a następnie wlej mleko (w razie potrzeby dodaj wodę).
Gotuj pod przykryciem, aż do miękkości dyni.
Następnie całość zmiksuj na gładko i dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z grzankami.
GRZANKI
Pieczywo z masłem i czosnkiem podgrzej z piekarniku lub tosterze, pokrój w kostkę i podawaj z zupą.
Notatki
Makroskładniki w przeliczeniu na jedna porcję: B: 9,2 g, T:12,8 g, W: 42,5 g.