Go Back
Print
Recipe Image
Drukuj
Przypnij
Makaron w sosie śmietanowym z brokułami, dynią i parmezanem
Ostatki sezonu na dynię, wykorzystaj to! Łap przepis na pyszny makaron w sosie śmietanowym z dynią i brokułami.
Rodzaj dania
obiad
Kuchnia
kuchnia polska
Diet
Low Calorie
Tagi
brokuły, dynia, makaron
Czas przygotowania
10
minutes
Czas gotowania
20
minutes
Łączny czas
30
minutes
Ilość osób
1
porcja
Kaloryczność
640
kcal
Wyposażenie
patelnia
łopatka drewniana
deska do krojenia
tarka
Składniki
60
g
🌾makaron
5
g
▪️oliwa z oliwek
(1 łyżka)
3
g
🧄czosnek
(1 mały ząbek)
35
g
🧅cebula
(0.5 małej sztuki)
250
g
🎃dynia piżmowa
(surowa )
100
g
🥦brokuły
50
g
🥛śmietanka kremowa 30% tł.
(5 łyżek)
10
g
🧀ser parmezan
8
g
▪️mąka pszenna zwykła
▪️Tymianek
(szczypta)
▪️Sól
(mała szczypta)
▪️ Pieprz
(mała szczypta)
Przygotowanie
Ugotuj makaron.
Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć posiekaną cebulę. Po chwili dodaj czosnek.
Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Na patelnię wrzuć brokuły (świeże lub mrożone) w kawałkach oraz pokrojoną dynię.
Wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem.
Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodaj śmietankę (można zahartować, ale nie trzeba), oraz zawiesinę mąki.
Poczekaj, aż sos będzie gęsty, mieszaj.
Na koniec wrzuć ugotowany makaron i tarty parmezan.
W razie potrzeby, dopraw.
Notatki
Na zdjęciu, zamiast parmezanu, jest mozzarella. Jednak danie lepiej smakuje z parmezanem.