Ja proponuję Ci dziś pyszne i chrupiące nuggetsy z kurczaka! Smakują super zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Rodzaj dania drugie danie, kolacja
Kuchnia kuchnia polska
Diet Low Calorie
Tagi fit obiad, kurczak, sylwester
Czas przygotowania 30minutes
Czas gotowania 20minutes
Łączny czas 50minutes
Ilość osób 1osoba
Kaloryczność 378kcal
Wyposażenie
piekarnik
miska
blaszka do pieczenia
nóż
Składniki
Nuggetsy z kurczaka
150gmięso z piersi kurczaka(bez skóry)
czosnek granulowany(szczypta)
papryka mielona(szczypta)
sól morska jodowana( szczypta)
pieprz( szczypta)
10gmąka owsiana
jaja kurze( 0.5 sztuka, kl. wagowa M)
20gpłatki kukurydziane
Sos jogurtowo-koperkowy, 1 porcja
koper ogrodowy(1 łyżeczka)
75gjogurt naturalny(0.5 kubka)
sól morska jodowana(szczypta)
pieprz(szczypta)
czosnek granulowany(szczypta)
Sałatka z rukolą i pomidorkami, 1 porcja
50gpomidor( 0.5 małej sztuki)
20grukola(garść)
2goliwa z oliwek(1 łyżeczka)
Przygotowanie
Nuggetsy
Mięso umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Mięso zanurz w mleku z rozmarynem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę (najlepiej mocz na noc) - opcjonalnie. Wyjmij mięso z mleka przed panierowaniem. Posyp papryką mieloną..
Jajko rozkłóć z dodatkiem soli i pieprzu. Cienki filet obtocz w mące, jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych.
Ułóż na papierze do pieczenia na blaszce i wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180-200 stopni, na ok 15-20 min
Sos jogurtowo-koperkowy
Posiekaj świeży koperek. Wymieszaj koper i przyprawy z jogurtem naturalnym.
Sałatka
Umyj warzywa, pokrój pomidorki, wymieszaj.
Notatki
Cała potrawa (1 porcja) energia - 378 kcal | białko - 42.7 g | tłuszcz - 9.6 g | węglow. og. - 31.6 g