Pyszne zielone naleśniki z ciasta szpinakowego, które nie smakują szpinakiem! Idealny przepis dla dzieci i wszystkich tych, którzy mają problem ze zjedzeniem odpowiedniej ilości warzyw!
Rodzaj dania kolacja, śniadanie
Kuchnia kuchnia polska
Diet Low Calorie
Tagi fit kolacja, fit przepis, naleśniki, szpinak
Czas przygotowania 10minutes
Czas gotowania 15minutes
Łączny czas 25minutes
Ilość osób 2osoby
Kaloryczność 367kcal
Wyposażenie
miska
patelnia
Składniki
200gmleko 2%
50gjaja kurze(1 sztuka, kl. wagowa M)
100gmąka pszenna(typ 500, zwykła biała)
4golej rzepakowy(1 łyżka)
60gszpinak liście
2garomat waniliowy(4 krople)
10gKsylitol(1 łyżka)
Sól(szczypta)
100gserek naturalny(np. Bieluch)
100gmaliny(mrożone lub świeże)
Przygotowanie
Zblenduj mleko i liście szpinaku, dodaj jaja, mąkę, aromat waniliowy, szczyptę soli i odrobinę ksylitolu.
Wymieszaj dokładnie (w razie potrzeby dodaj wodę).
Patelnię nieprzywierającą posmaruj odrobiną oleju i dobrze rozgrzej. Smaż naleśniki na małym ogniu z obu stron.
Gotowe naleśniki smaruj serkiem i podawaj z malinami.
Serek - serek naturalny wymieszaj z aromatem waniliowym i słodzikiem.
Maliny - rozmroź je, można podgrzać i wymieszać widelcem, wtedy tworzy się sos malinowy.
Notatki
Wartość odżywcza w 1 porcji: energia - 367.4 kcal | białko - 17.3 g | tłuszcz - 11.5 g | węglow. og. - 56.1 gPrzepis na 2 porcje.