Wypróbuj nowe połączenie. Rukola, dynia, feta i cieciorka. Sprawdź przepis.
Rodzaj dania kolacja, przekąska, sałatka
Kuchnia kuchnia polska
Tagi ciecierzyca, dynia, rukola, sałatka, ser feta
Czas przygotowania 10minutes
Czas gotowania 20minutes
Ilość osób 1osoba
Kaloryczność 350kcal
Wyposażenie
piekarnik
deska
nóż
miska
sitko
Składniki
200gdynia(upiecz od razu całą dynię, nadmiar wykorzystaj do innych przepisów lub zamroź puree.)
5goliwa(łyżka)
rozmaryn(szczypta)
papryka(szczypta)
curry(szczypta)
20grukola(garść)
50gser feta(1/4 opakowania)
65gciecierzyca z puszki(małe opakowanie cieciorki "na raz")
5goliwa(do sosu)
czosnek granulowany(szczypta)
pieprz(szczypta)
sól(szczypta)
Przygotowanie
Dynię umyj i pokrój w paski - obierz, następnie pokrój w kostkę już obraną dynię. UWAGA! Możesz upiec całą dynię, zrobić puree i wykorzystywać do dalszych przepisów lub zamrozić.
Kawałki dyni przypraw i polej oliwą, wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
Kawałki dyni umieść na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 min (dynia na puree może być bardziej miękka).
W tym czasie umyj rukolę i pokrój ser.
Przygotuj sos: oliwę połącz z czosnkiem i przyprawami, energicznie wymieszaj.
Kiedy dynia będzie już gotowa, wyłóż wszystko na talerz i polej sosem.