Sałatka z dynią, serem feta i ciecierzycą
Wypróbuj nowe połączenie. Rukola, dynia, feta i cieciorka. Sprawdź przepis.
Rodzaj dania kolacja, przekąska, sałatka
Kuchnia kuchnia polska
Tagi ciecierzyca, dynia, rukola, sałatka, ser feta
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Ilość osób 1 osoba
Kaloryczność 350kcal
Wyposażenie
- piekarnik
- deska
- nóż
- miska
- sitko
Składniki
- 200 g dynia (upiecz od razu całą dynię, nadmiar wykorzystaj do innych przepisów lub zamroź puree.)
- 5 g oliwa (łyżka)
- rozmaryn (szczypta)
- papryka (szczypta)
- curry (szczypta)
- 20 g rukola (garść)
- 50 g ser feta (1/4 opakowania)
- 65 g ciecierzyca z puszki (małe opakowanie cieciorki "na raz")
- 5 g oliwa (do sosu)
- czosnek granulowany (szczypta)
- pieprz (szczypta)
- sól (szczypta)
Przygotowanie
- Dynię umyj i pokrój w paski - obierz, następnie pokrój w kostkę już obraną dynię. UWAGA! Możesz upiec całą dynię, zrobić puree i wykorzystywać do dalszych przepisów lub zamrozić.
- Kawałki dyni przypraw i polej oliwą, wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
- Kawałki dyni umieść na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 min (dynia na puree może być bardziej miękka).
- W tym czasie umyj rukolę i pokrój ser.
- Przygotuj sos: oliwę połącz z czosnkiem i przyprawami, energicznie wymieszaj.
- Kiedy dynia będzie już gotowa, wyłóż wszystko na talerz i polej sosem.