Sałatka z dynią, serem feta i ciecierzycą – Na Talerzu Dietetyka
sałatka z dynią

Sałatka z dynią, serem feta i ciecierzycą

Sałatka z dynią, serem feta i ciecierzycą

Wypróbuj nowe połączenie. Rukola, dynia, feta i cieciorka. Sprawdź przepis.
Rodzaj dania kolacja, przekąska, sałatka
Kuchnia kuchnia polska
Tagi ciecierzyca, dynia, rukola, sałatka, ser feta
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Ilość osób 1 osoba
Kaloryczność 350kcal

Wyposażenie

  • piekarnik
  • deska
  • nóż
  • miska
  • sitko

Składniki

  • 200 g dynia (upiecz od razu całą dynię, nadmiar wykorzystaj do innych przepisów lub zamroź puree.)
  • 5 g oliwa (łyżka)
  • rozmaryn (szczypta)
  • papryka (szczypta)
  • curry (szczypta)
  • 20 g rukola (garść)
  • 50 g ser feta (1/4 opakowania)
  • 65 g ciecierzyca z puszki (małe opakowanie cieciorki "na raz")
  • 5 g oliwa (do sosu)
  • czosnek granulowany (szczypta)
  • pieprz (szczypta)
  • sól (szczypta)

Przygotowanie

  • Dynię umyj i pokrój w paski - obierz, następnie pokrój w kostkę już obraną dynię. UWAGA! Możesz upiec całą dynię, zrobić puree i wykorzystywać do dalszych przepisów lub zamrozić.
  • Kawałki dyni przypraw i polej oliwą, wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
  • Kawałki dyni umieść na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 min (dynia na puree może być bardziej miękka).
    pieczona dynia zdjęcia
  • W tym czasie umyj rukolę i pokrój ser.
  • Przygotuj sos: oliwę połącz z czosnkiem i przyprawami, energicznie wymieszaj.
  • Kiedy dynia będzie już gotowa, wyłóż wszystko na talerz i polej sosem.
    sałatka z dynią

Zobacz więcej postów

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Close Menu