Pstrąg łososiowy z frytkami z piekarnika oraz surówka z marchewki i jabłka
🐟Halo, halo! Jak często jesz rybę? Wiesz, że ryba jest źródłem potrzebnych kwasów tłuszczowych DHA i EPA (z grupy omega-3)??🧠🤯Jeśli chcesz przepis szybki i prosty obiad z rybą, to ten jest idealny!🥰Mam dla Ciebie pysznego pstrąga łososiowego z frytkami🍟 z piekarnika i surówką z marchewki i jabłka. Uwielbiam to połączenie!
Rodzaj dania obiad
Kuchnia kuchnia polska
Diet Low Calorie
Tagi fit obiad, ryba
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 35 minutes
Łączny czas 45 minutes
Ilość osób 1 osoba
Kaloryczność 532kcal
Wyposażenie
- nóż
- deska do krojenia ziemniaków
- tarka do surówki
- blaszka do pieczenia
Składniki
Ryba i frytki
- 180 g ziemniaki (2 średnie ziemniaki)
- ulubione przyprawy do ziemniaków (np. papryka mielona, rozmaryn, czosnek granulowany)
- 5 g oliwa z oliwek (1 łyżka)
- 150 g pstrąg tęczowy (filet, świeży lub mrożony)
- pieprz (szczypta)
- sok ze świeżej cytryny (kilka kropel)
- sól (odrobina do smaku)
SURÓWKA
- 100 g marchew (1 średnia sztuka)
- 50 g jabłko (0.5 małej sztuki)
- 5 g oliwa z oliwek (1 łyżka)
- sok ze świeżej cytryny (kilka kropel)
- sól morska jodowana (1 mała szczypta)
- ksylitol (obrobina, do smaku)
Przygotowanie
PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKÓW I RYBY
- Włącz piekarnik na 180 stopni.
- Ziemniaki obierz i pokrój w słupki, przełóż je do dużej miski i wymieszaj z oliwą i przyprawami (papryka mielone, czosnek granulowany, sól, pieprz + np. rozmaryn).
- Frytki wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 180 stopni. Frytki pieką się w całości ok. 40 min w zależności od wielkości porcji.
- UWAGA! 10-15 min przed końcem pieczenia frytek wstaw pstrąga.
- Przygotuj rybę.
- Pstrąga umyj, wyciągnij ości (można pominąć, ale później ości będą "przeszkadzać" w jedzeniu), przypraw - polej sokiem z cytryny, dodaj odrobinę soli i pieprzu.
- Włóż do piekarnika na ok. 10-15 min - można zmniejszyć moc grzania na 120 stopni.
SURÓWKA
- Marchewkę i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj z olejem, dopraw. Można użyć oleju lnianego 🙂
Notatki
energia - 531.9 kcal | białko - 32.9 g | tłuszcz - 25.0 g | węglow. og. - 49.9 g | błonnik - 8.7 g