Nuggetsy z sosem koperkowym i sałatka z rukolą
Ja proponuję Ci dziś pyszne i chrupiące nuggetsy z kurczaka! Smakują super zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Rodzaj dania drugie danie, kolacja
Kuchnia kuchnia polska
Diet Low Calorie
Tagi fit obiad, kurczak, sylwester
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 50 minutes
Ilość osób 1 osoba
Kaloryczność 378kcal
Wyposażenie
- piekarnik
- miska
- blaszka do pieczenia
- nóż
Składniki
Nuggetsy z kurczaka
- 150 g mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- czosnek granulowany (szczypta)
- papryka mielona (szczypta)
- sól morska jodowana ( szczypta)
- pieprz ( szczypta)
- 10 g mąka owsiana
- jaja kurze ( 0.5 sztuka, kl. wagowa M)
- 20 g płatki kukurydziane
Sos jogurtowo-koperkowy, 1 porcja
- koper ogrodowy (1 łyżeczka)
- 75 g jogurt naturalny (0.5 kubka)
- sól morska jodowana (szczypta)
- pieprz (szczypta)
- czosnek granulowany (szczypta)
Sałatka z rukolą i pomidorkami, 1 porcja
- 50 g pomidor ( 0.5 małej sztuki)
- 20 g rukola (garść)
- 2 g oliwa z oliwek (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Nuggetsy
- Mięso umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Mięso zanurz w mleku z rozmarynem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę (najlepiej mocz na noc) - opcjonalnie. Wyjmij mięso z mleka przed panierowaniem. Posyp papryką mieloną..
- Jajko rozkłóć z dodatkiem soli i pieprzu. Cienki filet obtocz w mące, jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych.
- Ułóż na papierze do pieczenia na blaszce i wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180-200 stopni, na ok 15-20 min
Sos jogurtowo-koperkowy
- Posiekaj świeży koperek. Wymieszaj koper i przyprawy z jogurtem naturalnym.
Sałatka
- Umyj warzywa, pokrój pomidorki, wymieszaj.
Notatki
Cała potrawa (1 porcja) energia - 378 kcal | białko - 42.7 g | tłuszcz - 9.6 g | węglow. og. - 31.6 g