Fit makaron z kurkami i kurczakiem w sosie jogurtowym
Pysznie, szybko i zdrowo!
Rodzaj dania obiad
Kuchnia kuchnia polska
Tagi dietetycznedanie, fitobiad, kurczak, kurki, makaron
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Łączny czas 25 minutes
Ilość osób 2 osoby
Kaloryczność 490kcal
Autor Na Talerzu - Dietetyka
Wyposażenie
- garnek
- patelnia
- drewniana łopatka
Składniki
- 140 g makaron
- 10 g oliwa (1 łyżka)
- 200 g kurki
- 6 g czosnek (2 ząbki)
- 40 g cebula (mały kawałek)
- 200 g mięso z piersi kurczaka
- 100 g jogurt naturalny
- 6 g natka pietruszki (2 łyżeczki)
- 10 g parmezan (tarty) (1 łyżka)
Przygotowanie
- Ugotuj makaron.
- Kurczaka pokrój na kawałki i dopraw pieprzem. ulubionymi ziołami (np. tymiankiem) i szczyptą soli. Możesz także dodać czosnek granulowany.
- Podsmaż kurczaka na połowie oliwy z przepisu (krótko, nie przesusz go), odłóż na bok.
- Pokrój na drobno cebulę i czosnek. Umyj kurki i pokrój w mniejsze kawałki (wedle uznania). Posiekaj pietruszkę.
- Rozgrzej patelnię z pozostałą częścią oliwy, dodaj cebulę, po chwili czosnek. Podsmażaj ok. 1 minuty. Dodaj kurki, duś ok 3 min.
- Na patelnię z czosnkiem, cebulą i kurkami wrzuć przygotowane kawałki kurczaka i pietruszkę. Przez chwilę duś całość do połączenia smaków.
- Zmniejsz ogień i dodaj jogurt naturalny, parmezan i makaron. Podgrzej, ale już nie gotuj! W przeciwnym razie jogurt się zważy.
- Gotowe! Możesz dodać jeszcze pietruszkę do dekoracji 🙂
Notatki
Kaloryczność podana jest w przeliczeniu na 1 porcję.
Ten post ma jeden komentarz
Kasia
14 paź 2020Pycha! 😋 I moje ulubione kurki ❤️