Makaron w sosie śmietanowym z brokułami, dynią i parmezanem
Ostatki sezonu na dynię, wykorzystaj to! Łap przepis na pyszny makaron w sosie śmietanowym z dynią i brokułami.
Rodzaj dania obiad
Kuchnia kuchnia polska
Diet Low Calorie
Tagi brokuły, dynia, makaron
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 30 minutes
Ilość osób 1 porcja
Kaloryczność 640kcal
Wyposażenie
- patelnia
- łopatka drewniana
- deska do krojenia
- tarka
Składniki
- 60 g 🌾makaron
- 5 g ▪️oliwa z oliwek (1 łyżka)
- 3 g 🧄czosnek (1 mały ząbek)
- 35 g 🧅cebula (0.5 małej sztuki)
- 250 g 🎃dynia piżmowa (surowa )
- 100 g 🥦brokuły
- 50 g 🥛śmietanka kremowa 30% tł. (5 łyżek)
- 10 g 🧀ser parmezan
- 8 g ▪️mąka pszenna zwykła
- ▪️Tymianek (szczypta)
- ▪️Sól (mała szczypta)
- ▪️ Pieprz (mała szczypta)
Przygotowanie
- Ugotuj makaron.
- Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć posiekaną cebulę. Po chwili dodaj czosnek.
- Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Na patelnię wrzuć brokuły (świeże lub mrożone) w kawałkach oraz pokrojoną dynię.
- Wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem.
- Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodaj śmietankę (można zahartować, ale nie trzeba), oraz zawiesinę mąki.
- Poczekaj, aż sos będzie gęsty, mieszaj.
- Na koniec wrzuć ugotowany makaron i tarty parmezan.
- W razie potrzeby, dopraw.
Notatki
Na zdjęciu, zamiast parmezanu, jest mozzarella. Jednak danie lepiej smakuje z parmezanem.