Przepis na fit makaron w sosie śmietanowym z dynią i brokułami | 640 kcal
makaron w sosie śmietanowym z brokułem i dynią

Makaron w sosie śmietanowym z brokułami, dynią i parmezanem

Makaron w sosie śmietanowym z brokułami, dynią i parmezanem

Ostatki sezonu na dynię, wykorzystaj to! Łap przepis na pyszny makaron w sosie śmietanowym z dynią i brokułami. 
Rodzaj dania obiad
Kuchnia kuchnia polska
Diet Low Calorie
Tagi brokuły, dynia, makaron
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 30 minutes
Ilość osób 1 porcja
Kaloryczność 640kcal

Wyposażenie

  • patelnia
  • łopatka drewniana
  • deska do krojenia
  • tarka

Składniki

  • 60 g 🌾makaron
  • 5 g ▪️oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • 3 g 🧄czosnek (1 mały ząbek)
  • 35 g 🧅cebula (0.5 małej sztuki)
  • 250 g 🎃dynia piżmowa (surowa )
  • 100 g 🥦brokuły
  • 50 g 🥛śmietanka kremowa 30% tł. (5 łyżek)
  • 10 g 🧀ser parmezan
  • 8 g ▪️mąka pszenna zwykła
  • ▪️Tymianek (szczypta)
  • ▪️Sól (mała szczypta)
  • ▪️ Pieprz (mała szczypta)

Przygotowanie

  • Ugotuj makaron.
  • Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć posiekaną cebulę. Po chwili dodaj czosnek.
  • Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Na patelnię wrzuć brokuły (świeże lub mrożone) w kawałkach oraz pokrojoną dynię.
  • Wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem.
  • Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodaj śmietankę (można zahartować, ale nie trzeba), oraz zawiesinę mąki.
  • Poczekaj, aż sos będzie gęsty, mieszaj.
  • Na koniec wrzuć ugotowany makaron i tarty parmezan.
  • W razie potrzeby, dopraw.

Notatki

Na zdjęciu, zamiast parmezanu, jest mozzarella. Jednak danie lepiej smakuje z parmezanem.

Zobacz więcej postów

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Close Menu