Naleśniki a'la Shrek z serkiem i malinami
Pyszne zielone naleśniki z ciasta szpinakowego, które nie smakują szpinakiem! Idealny przepis dla dzieci i wszystkich tych, którzy mają problem ze zjedzeniem odpowiedniej ilości warzyw!
Rodzaj dania kolacja, śniadanie
Kuchnia kuchnia polska
Diet Low Calorie
Tagi fit kolacja, fit przepis, naleśniki, szpinak
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Łączny czas 25 minutes
Ilość osób 2 osoby
Kaloryczność 367kcal
Wyposażenie
- miska
- patelnia
Składniki
- 200 g mleko 2%
- 50 g jaja kurze (1 sztuka, kl. wagowa M)
- 100 g mąka pszenna (typ 500, zwykła biała)
- 4 g olej rzepakowy (1 łyżka)
- 60 g szpinak liście
- 2 g aromat waniliowy (4 krople)
- 10 g Ksylitol (1 łyżka)
- Sól (szczypta)
- 100 g serek naturalny (np. Bieluch)
- 100 g maliny (mrożone lub świeże)
Przygotowanie
- Zblenduj mleko i liście szpinaku, dodaj jaja, mąkę, aromat waniliowy, szczyptę soli i odrobinę ksylitolu.
- Wymieszaj dokładnie (w razie potrzeby dodaj wodę).
- Patelnię nieprzywierającą posmaruj odrobiną oleju i dobrze rozgrzej. Smaż naleśniki na małym ogniu z obu stron.
- Gotowe naleśniki smaruj serkiem i podawaj z malinami.
- Serek - serek naturalny wymieszaj z aromatem waniliowym i słodzikiem.
- Maliny - rozmroź je, można podgrzać i wymieszać widelcem, wtedy tworzy się sos malinowy.
Notatki
Wartość odżywcza w 1 porcji: energia - 367.4 kcal | białko - 17.3 g | tłuszcz - 11.5 g | węglow. og. - 56.1 g
Przepis na 2 porcje.