Pasty do kanapek - Zdrowy Sylwester
Sylwestrowe KANAPECZKI na bagietce! Sprawdź przepis i zrób je na Sylwestra!
Rodzaj dania fit sylwester, kolacja, przekąski
Kuchnia kuchnia polska
Diet Low Calorie
Tagi fit przekąski, fit przepis, sylwester
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Ilość osób 4 osoby
Kaloryczność 340kcal
Wyposażenie
- blender
- nóż
- deska do krojenia
- miska
Składniki
Pasta z czerwonej fasoli z cebulą i orzechami, ok. 2 porcje (372 kcal)
- 60 g fasola czerwona (konserwowa - 1 mała puszka na raz, po odsączeniu)
- 20 g przecier pomidorowy (lub passata - 1 łyżka)
- 20 g cebula (0.5 małej sztuki)
- 20 g orzechy włoskie
- czosnek (ząbek)
- 50 g mozzarella (0,5 opakowania)
- natka pietruszki (łyżka)
- papryka mielona (1 szczypta)
- pieprz
Pasta z awokado, ok. 2 porcje (278 kcal)
- 70 g awokado (0,5 sztuki)
- sok ze świeżej cytryny (1 kilka kropel)
- 50 g mozzarella (0,5 opakowania)
- 10 g cebula (mały kawałek)
- nasiona kolendry (1 kilka ziaren)
- pieprz (szczypta)
DODATKOWO
- 250 g bagietka, najlepiej razowa (2 sztuki)
Przygotowanie
Pasta z fasoli
- Zblenduj lub rozgnieć widelcem fasolę z passatą/koncentratem i przyprawami.
- Dodaj pokrojoną na drobno cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, orzechy i posiekaną pietruszkę.
- Posmaruj kromeczki, dodaj kawałki mozzarelli i zapiecz.
Pasta awokado
- Awokado obierz i rozdrobnij widelcem lub zblenduj.
- Dodaj sok z cytryny, rozgniecione ziarna kolendry oraz posiekaną cebulę, wymieszaj.
- Posmaruj pokrojoną bagietkę i posyp serem. Część sera można wmieszać do pasty.
- Zapiecz kromeczki do rozpuszczenia się sera.
Notatki
Kanapki z pastami dla 4 osób. W przeliczeniu na jedną osobę wychodzi ok. 340 kcal.