Go Back
Print
Recipe Image
Drukuj
Przypnij
Pasty do kanapek - Zdrowy Sylwester
Sylwestrowe KANAPECZKI na bagietce! Sprawdź przepis i zrób je na Sylwestra!
Rodzaj dania
fit sylwester, kolacja, przekąski
Kuchnia
kuchnia polska
Diet
Low Calorie
Tagi
fit przekąski, fit przepis, sylwester
Czas przygotowania
10
minutes
Czas gotowania
10
minutes
Łączny czas
20
minutes
Ilość osób
4
osoby
Kaloryczność
340
kcal
Wyposażenie
blender
nóż
deska do krojenia
miska
Składniki
Pasta z czerwonej fasoli z cebulą i orzechami, ok. 2 porcje (372 kcal)
60
g
fasola czerwona
(konserwowa - 1 mała puszka na raz, po odsączeniu)
20
g
przecier pomidorowy
(lub passata - 1 łyżka)
20
g
cebula
(0.5 małej sztuki)
20
g
orzechy włoskie
czosnek
(ząbek)
50
g
mozzarella
(0,5 opakowania)
natka pietruszki
(łyżka)
papryka mielona
(1 szczypta)
pieprz
Pasta z awokado, ok. 2 porcje (278 kcal)
70
g
awokado
(0,5 sztuki)
sok ze świeżej cytryny
(1 kilka kropel)
50 g
mozzarella
(0,5 opakowania)
10
g
cebula
(mały kawałek)
nasiona kolendry
(1 kilka ziaren)
pieprz
(szczypta)
DODATKOWO
250
g
bagietka, najlepiej razowa
(2 sztuki)
Przygotowanie
Pasta z fasoli
Zblenduj lub rozgnieć widelcem fasolę z passatą/koncentratem i przyprawami.
Dodaj pokrojoną na drobno cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, orzechy i posiekaną pietruszkę.
Posmaruj kromeczki, dodaj kawałki mozzarelli i zapiecz.
Pasta awokado
Awokado obierz i rozdrobnij widelcem lub zblenduj.
Dodaj sok z cytryny, rozgniecione ziarna kolendry oraz posiekaną cebulę, wymieszaj.
Posmaruj pokrojoną bagietkę i posyp serem. Część sera można wmieszać do pasty.
Zapiecz kromeczki do rozpuszczenia się sera.
Notatki
Kanapki z pastami dla 4 osób. W przeliczeniu na jedną osobę wychodzi ok. 340 kcal.