Zdrowa sałatka ze śledziami (ŚWIĘTA) | Na Talerzu - Dietetyka
sałatka śledziowa z buraczkami w sosie chrzanowym

Zdrowa sałatka śledziowa z burakami w sosie chrzanowym

Sałatka śledziowa z burakami w sosie chrzanowym

Idealna sałatka na Święta Bożego Narodzenia, wypróbuj przepis.
Rodzaj dania sałatka
Kuchnia kuchnia polska
Diet Low Calorie
Tagi sałatka, śledzie, święta
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Łączny czas 40 minutes
Ilość osób 2 porcje
Kaloryczność 255kcal

Wyposażenie

  • garnek
  • nóż
  • deska do krojenia
  • miska

Składniki

  • 100 g śledzie, filety solone (1 sztuka)
  • 180 g ziemniaki (2 średnie ziemniaki)
  • 100 g buraki gotowane
  • 50 g jabłko (0.5 małej sztuki)
  • 20 g cebula (0.5 małej sztuki, najlepiej szalotka)
  • 30 g jogurt naturalny (1.5 łyżki)
  • 5 g chrzan tarty (płaska łyżeczka)
  • 10 g majonez (1 łyżeczka)
  • pieprz (mała szczypta)
  • sól (mała szczypta)
  • sok ze świeżej cytryny (kilka kropel)

Przygotowanie

  • Śledzie dokładnie opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie zmień wodę i mocz jeszcze przez 30 minut.
  • Obierz ziemniaki i ugotuj.
  • Jabłko, cebulkę i gotowane buraki i gotowane ziemniaki pokrój w kostkę.
  • W osobnej miseczce przygotuj sos: jogurt, majonez i tarty chrzan wymieszaj z przyprawami.
  • Namoczone śledzie pokrój, połącz z pozostałymi składnikami i wymieszaj z przygotowanym sosem.

Notatki

Kalorie w przeliczeniu na jedną porcję.
Przepis zawiera dwie mniejsze porcje.

Zobacz więcej postów

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Close Menu