Sałatka śledziowa z burakami w sosie chrzanowym
Idealna sałatka na Święta Bożego Narodzenia, wypróbuj przepis.
Tagi sałatka, śledzie, święta
Czas przygotowania 30 minutes Czas gotowania 40 minutes
garnek
nóż
deska do krojenia
miska
- 100 g śledzie, filety solone (1 sztuka)
- 180 g ziemniaki (2 średnie ziemniaki)
- 100 g buraki gotowane
- 50 g jabłko (0.5 małej sztuki)
- 20 g cebula (0.5 małej sztuki, najlepiej szalotka)
- 30 g jogurt naturalny (1.5 łyżki)
- 5 g chrzan tarty (płaska łyżeczka)
- 10 g majonez (1 łyżeczka)
- pieprz (mała szczypta)
- sól (mała szczypta)
- sok ze świeżej cytryny (kilka kropel)
Śledzie dokładnie opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie zmień wodę i mocz jeszcze przez 30 minut.
Obierz ziemniaki i ugotuj.
Jabłko, cebulkę i gotowane buraki i gotowane ziemniaki pokrój w kostkę.
W osobnej miseczce przygotuj sos: jogurt, majonez i tarty chrzan wymieszaj z przyprawami.
Namoczone śledzie pokrój, połącz z pozostałymi składnikami i wymieszaj z przygotowanym sosem.
Kalorie w przeliczeniu na jedną porcję.
Przepis zawiera dwie mniejsze porcje.