Omletopizza z mozzarellą i rukolą – Na Talerzu Dietetyka
omletopizza z mozzarellą

Omletopizza z mozzarellą i rukolą

Drukuj Przypnij
5 from 1 vote

Omletopizza z mozzarellą i rukolą

Nie masz czasu na robienie pizzy, ale masz ogromnego smaka, żeby ją zjeść? Spróbuj przygotować omletopizzę 🙂
Rodzaj dania kolacja, śniadanie
Kuchnia kuchnia polska
Tagi mozzarella, omlet, pizza, rukola, szybkiedanie
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 15 minutes
Ilość osób 1 osoba
Kaloryczność 385kcal

Wyposażenie

  • miska
  • patelnia
  • łopatka drewniana
  • deska do krojenia
  • nóż

Składniki

  • 50 g jaja kurze (1 sztuka)
  • 60 g mleko
  • 30 g mąka owsiana (zmielone płatki owsiane)
  • 1 szczypta soda oczyszczona (lub proszek do pieczenia)
  • 2 g oliwa (1 łyżeczka)
  • 15 g keczup (lub passata (łyżeczka))
  • 62 g mozzarella light (połowa opakowania)
  • 100 g pomidor (średniej wielkości pomidor)
  • 20 g rukola (garść)

Przygotowanie

  • Przygotuj składniki na pizzę: pokrój ser i pomidor.
  • Wymieszaj w misce mleko, jajo, mąkę i sodę.
  • Rozgrzej patelnię z oliwą i wylej masę omletową.
  • Od razu przykryj patelnię i zmniejsz ogień.
    omletopizza przygotowanie
  • Gdy góra omletu przestanie być płynna, przewróć omlet na drugą stronę i od razu posmaruj keczupem górę, posyp oregano, wrzuć ser i pomidorki.
  • Przykryj patelnię, aby ser mógł się rozpuścić. Poczekaj ok 2-3 minuty i wyłóż na talerz.
  • Podawaj z rukolą.
    omletopizza 2

Zobacz więcej postów

Ten post ma jeden komentarz

  1. 5 stars
    Pyszniutkie to jest!

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Close Menu