Omletopizza z mozzarellą i rukolą
Nie masz czasu na robienie pizzy, ale masz ogromnego smaka, żeby ją zjeść? Spróbuj przygotować omletopizzę 🙂
Rodzaj dania kolacja, śniadanie
Kuchnia kuchnia polska
Tagi mozzarella, omlet, pizza, rukola, szybkiedanie
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 15 minutes
Ilość osób 1 osoba
Kaloryczność 385kcal
Wyposażenie
- miska
- patelnia
- łopatka drewniana
- deska do krojenia
- nóż
Składniki
- 50 g jaja kurze (1 sztuka)
- 60 g mleko
- 30 g mąka owsiana (zmielone płatki owsiane)
- 1 szczypta soda oczyszczona (lub proszek do pieczenia)
- 2 g oliwa (1 łyżeczka)
- 15 g keczup (lub passata (łyżeczka))
- 62 g mozzarella light (połowa opakowania)
- 100 g pomidor (średniej wielkości pomidor)
- 20 g rukola (garść)
Przygotowanie
- Przygotuj składniki na pizzę: pokrój ser i pomidor.
- Wymieszaj w misce mleko, jajo, mąkę i sodę.
- Rozgrzej patelnię z oliwą i wylej masę omletową.
- Od razu przykryj patelnię i zmniejsz ogień.
- Gdy góra omletu przestanie być płynna, przewróć omlet na drugą stronę i od razu posmaruj keczupem górę, posyp oregano, wrzuć ser i pomidorki.
- Przykryj patelnię, aby ser mógł się rozpuścić. Poczekaj ok 2-3 minuty i wyłóż na talerz.
- Podawaj z rukolą.
Ten post ma jeden komentarz
Agata
15 wrz 2020Pyszniutkie to jest!