Pieczone kotlety z marchwi i cukinii
Kotlet wcale nie musi być mielony lub schabowy. Spróbuj zrobić kotlety warzywne z marchwi i cukini 🙂
Rodzaj dania drugie danie, obiad
Kuchnia kuchnia polska
Tagi fitobiad, obiad
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Łączny czas 40 minutes
Ilość osób 4 osoby
Kaloryczność 376kcal
Autor Na Talerzu - Dietetyka
Wyposażenie
- miska
- piekarnik
- tarka
Składniki
- 450 g cukinia (1 sztuka)
- 350 g marchew (4 średnie sztuki)
- 4 szt. jaja
- 160 g mąka owsiana lub inna
- 1 szczypta sól
- czosnek granulowany lub świeży (do smaku)
- lubczyk suszony (do smaku)
- 10 g oliwy (2 łyżki)
- 400 g jogurt naturalny (opakowanie, np. Pilos)
Przygotowanie
- Włącz piekarnik na 180 stopni.
- Cukinię i marchewkę zetrzyj na małych oczkach, odsącz nadmiar wody (można wypić 😇).
- Dodaj jajko, mąkę i przyprawy.
- Uformuje kotleciki i wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia.
- Z wierzchu posmaruj je oliwą.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 30 min.
- Podawaj z jogurtem.
Notatki
Przepis podany jest na 4 średnie/małe porcje lub 3 większe. Kaloryczność podana jest na jedną porcję.
Ten post ma jeden komentarz
Agata
11 wrz 2020pomysłowe i pyszne danie 🙂