Pieczone kotlety z marchwi i cukinii z jogurtem – Na Talerzu Dietetyka
kotlety warzywne z marchwi i cukinii

Pieczone kotlety z marchwi i cukinii z jogurtem

Drukuj Przypnij
5 from 1 vote

Pieczone kotlety z marchwi i cukinii

Kotlet wcale nie musi by膰 mielony lub schabowy. Spr贸buj zrobi膰 kotlety warzywne z marchwi i cukini 馃檪
Rodzaj dania drugie danie, obiad
Kuchnia kuchnia polska
Tagi fitobiad, obiad
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
艁膮czny czas 40 minutes
Ilo艣膰 os贸b 4 osoby
Kaloryczno艣膰 376kcal
Autor Na Talerzu - Dietetyka

Wyposa偶enie

  • miska
  • piekarnik
  • tarka

Sk艂adniki

  • 450 g cukinia (1 sztuka)
  • 350 g marchew (4 艣rednie sztuki)
  • 4 szt. jaja
  • 160 g m膮ka owsiana lub inna
  • 1 szczypta s贸l
  • czosnek granulowany lub 艣wie偶y (do smaku)
  • lubczyk suszony (do smaku)
  • 10 g oliwy (2 艂y偶ki)
  • 400 g jogurt naturalny (opakowanie, np. Pilos)

Przygotowanie

  • W艂膮cz piekarnik na 180 stopni.
  • Cukini臋 i marchewk臋 zetrzyj na ma艂ych oczkach, ods膮cz nadmiar wody (mo偶na wypi膰 馃槆).
    sk艂adniki kotlety warzywne
  • Dodaj jajko, m膮k臋 i przyprawy.
  • Uformuje kotleciki i wy艂贸偶 je na blach臋 z papierem do pieczenia.
    surowe kotlety warzywne
  • Z wierzchu posmaruj je oliw膮.
  • W艂贸偶 do nagrzanego piekarnika i piecz ok 30 min.
  • Podawaj z jogurtem.
    kotlety warzywne z marchwi膮 i cukini膮

Notatki

Przepis podany jest na 4 艣rednie/ma艂e porcje lub 3 wi臋ksze. Kaloryczno艣膰 podana jest na jedn膮 porcj臋.

Zobacz wi臋cej post贸w

Ten post ma jeden komentarz

  1. 5 stars
    pomys艂owe i pyszne danie 馃檪

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Close Menu