Pieczone kotlety z marchwi i cukinii z jogurtem – Na Talerzu Dietetyka
kotlety warzywne z marchwi i cukinii

Pieczone kotlety z marchwi i cukinii z jogurtem

Drukuj Przypnij
5 from 1 vote

Pieczone kotlety z marchwi i cukinii

Kotlet wcale nie musi być mielony lub schabowy. Spróbuj zrobić kotlety warzywne z marchwi i cukini 🙂
Rodzaj dania drugie danie, obiad
Kuchnia kuchnia polska
Tagi fitobiad, obiad
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Łączny czas 40 minutes
Ilość osób 4 osoby
Kaloryczność 376kcal
Autor Na Talerzu - Dietetyka

Wyposażenie

  • miska
  • piekarnik
  • tarka

Składniki

  • 450 g cukinia (1 sztuka)
  • 350 g marchew (4 średnie sztuki)
  • 4 szt. jaja
  • 160 g mąka owsiana lub inna
  • 1 szczypta sól
  • czosnek granulowany lub świeży (do smaku)
  • lubczyk suszony (do smaku)
  • 10 g oliwy (2 łyżki)
  • 400 g jogurt naturalny (opakowanie, np. Pilos)

Przygotowanie

  • Włącz piekarnik na 180 stopni.
  • Cukinię i marchewkę zetrzyj na małych oczkach, odsącz nadmiar wody (można wypić 😇).
    składniki kotlety warzywne
  • Dodaj jajko, mąkę i przyprawy.
  • Uformuje kotleciki i wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia.
    surowe kotlety warzywne
  • Z wierzchu posmaruj je oliwą.
  • Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 30 min.
  • Podawaj z jogurtem.
    kotlety warzywne z marchwią i cukinią

Notatki

Przepis podany jest na 4 średnie/małe porcje lub 3 większe. Kaloryczność podana jest na jedną porcję.

Zobacz więcej postów

Ten post ma jeden komentarz

  1. 5 stars
    pomysłowe i pyszne danie 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Close Menu