Fit budyń owsiany z sosem wiśniowym
Deser lub śniadanie - Ty wybierasz! Budyń owsiany z sosem wiśniowym, to petarda 🍒🥰 Jest pyszny i pełnowartościowy 🍒🥰
Rodzaj dania deser, przekąska
Kuchnia kuchnia polska
Tagi deser, śniadanie
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 15 minutes
Ilość osób 1 osoba
Kaloryczność 400kcal
Wyposażenie
- młynek
- garnek
- łopatka drewniana
Składniki
- 200 g Mleko 2 %
- 50 g Mąka owsiana (zblendowane płatki owsiane)
- Aromat waniliowy (2 krople)
- 5 g Ksylitol (do smaku, łyżeczka)
- 100 g Wiśnie mrożone lub świeże
- 8 g Czekolada biała (dwie małe kostki)
Przygotowanie
- Do garnka wlej mleko i dodaj mąkę owsianą.
- Dodaj aromat waniliowy i słodzik do smaku.
- Gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec musisz mieszać cały czas, aż budyń zrobi się gęsty.
- W osobnym naczyniu rozmroź owoce, zblenduj je lub rozgnieć widelcem.
- Budyń przełóż do miseczki, dodaj sos wiśniowy i białą czekoladę.