Fit brownie z daktylami – Na Talerzu Dietetyka

Fit brownie z daktylami

Szukasz przepisu na szybkie, pyszne i zdrowe ciasto? Łap składniki i przepis:

SKŁADNIKI:

  • fasola czerwona z puszki (ważyć po przepłukaniu wodą i odsączeniu) – 240 g
  • daktyle – 50 g
  • woda do namoczenia daktyli – 100 g
  • jaja – 2 szt
  • gorzka czekolada – 40 g
  • kakao ciemne – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka

 

1. Namocz daktyle bez pestek (najlepiej zalać je gorącą wodą i zostawić na 1 godz.). 

2. Fasolę odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą. Ważny krok!

3. Rozpuść czekoladę. Możesz też ją pokroić i dodać do ciasta, ale wtedy kawałki opadną na dno ciasta. Lepiej rozpuścić i od razu zblendować z innymi składnikami. 

3. Zblenduj namoczone daktyle, fasolę i pozostałe składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. 

4. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 35-45 minut, w zależności od rozmiaru blaszki do pieczenia. Ciasto sprawdź drewnianym patyczkiem.  

5.  Ciasto się trochę kruszy, jest wilgotne i ciężkie. Przechowuj w lodówce. Pokrój na 10 kawałków.

Na zdjęciu: ciasto zrobione z podwójnej porcji, dlatego jest takie wysokie. Polecam jednak zrobić je standardowo z 1 porcji lub z 2 – ale  przełożyć do dwóch keksówek 🙂

jeśli pokroisz ciasto na 10 kawałków to jeden z nich będzie miał ok.:

  • 84,5 kcal
  • 3,8 g białka
  • 2,8 g tłuszczu
  • 11,5 węglowodanów

ciasto przed upieczeniem

Zobacz więcej postów

Dodaj komentarz

Close Menu