Szukasz przepisu na szybkie, pyszne i zdrowe ciasto? Łap składniki i przepis:
SKŁADNIKI:
- fasola czerwona z puszki (ważyć po przepłukaniu wodą i odsączeniu) – 240 g
- daktyle – 50 g
- woda do namoczenia daktyli – 100 g
- jaja – 2 szt
- gorzka czekolada – 40 g
- kakao ciemne – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
1. Namocz daktyle bez pestek (najlepiej zalać je gorącą wodą i zostawić na 1 godz.).
2. Fasolę odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą. Ważny krok!
3. Rozpuść czekoladę. Możesz też ją pokroić i dodać do ciasta, ale wtedy kawałki opadną na dno ciasta. Lepiej rozpuścić i od razu zblendować z innymi składnikami.
3. Zblenduj namoczone daktyle, fasolę i pozostałe składniki, aż do uzyskania gładkiej masy.
4. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 35-45 minut, w zależności od rozmiaru blaszki do pieczenia. Ciasto sprawdź drewnianym patyczkiem.
5. Ciasto się trochę kruszy, jest wilgotne i ciężkie. Przechowuj w lodówce. Pokrój na 10 kawałków.
Na zdjęciu: ciasto zrobione z podwójnej porcji, dlatego jest takie wysokie. Polecam jednak zrobić je standardowo z 1 porcji lub z 2 – ale przełożyć do dwóch keksówek 🙂
jeśli pokroisz ciasto na 10 kawałków to jeden z nich będzie miał ok.:
- 84,5 kcal
- 3,8 g białka
- 2,8 g tłuszczu
- 11,5 węglowodanów