Danie jednogarnkowe à la risotto z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
szybkie i pyszne danie jednogarnkowe
Rodzaj dania obiad
Kuchnia kuchnia polska
Tagi brokuły, indyk, risotto
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 30 minutes
Ilość osób 1 porcja
Kaloryczność 520kcal
Wyposażenie
- duża patelnia
- drewniana łopatka
- deska do krojenia
- nóż
Składniki
- 5 g oliwa z oliwek (łyżka)
- 20 g cebula (pół średniej sztuki)
- 3 g czosnek (1 ząbek)
- 150 g mięso z piersi indyka (porcja)
- 150 g pieczarki
- 50 g ryż biały
- 150 g wywar warzywny (można pominąć)
- 30 g mozzarella (może być light)
- natka pietruszki lub liście kolendry
Przygotowanie
- Pokrój na drobno cebulę, mięso pokrój w kostkę. Brokuły podziel na mniejsze różyczki, duże kawałki pokrój na mniejsze. Pieczarki pokrój w plastry.
- Na dużą patelnię wlej oliwę, podsmaż cebulę, a po minucie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wrzuć mięso i pieczarki, chwilę podduś i dodaj wywar (lub wodę).
- Następnie wrzuć ryż i zamieszaj. Przykryj patelnię i duś ok 7 minut.
- Dodaj brokuły i duś dalej, mieszaj co chwilę. W razie potrzeby dodaj wodę.
- Gotuj do miękkości warzyw - powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
- Pod koniec gotowania dodaj ser i wymieszaj.
- Przełóż na talerz i udekoruj natką pietruszki lub kolendrą.
Notatki
Kaloryczność i przepis podany jest na 1 porcję. Polecam przygotować to danie w dwóch porcjach - to duża oszczędność czasu. Przygotuj podwójną porcję na następny dzień - po ugotowaniu, podziel danie na pół. Jedną część zjedz os razu, a drugą jak najszybciej schłodź, a następnie włóż do lodówki 🙂 I gotowe 🙂