Risotto z indykiem, brokułami i pieczarkami | Na Talerzu - Dietetyka
danie jednogarnkowe a'la risotto

Danie jednogarnkowe a’la risotto z indykiem, brokułami i pieczarkami

Danie jednogarnkowe à la risotto z kurczakiem, brokułami i pieczarkami

szybkie i pyszne danie jednogarnkowe
Rodzaj dania obiad
Kuchnia kuchnia polska
Tagi brokuły, indyk, risotto
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 30 minutes
Ilość osób 1 porcja
Kaloryczność 520kcal

Wyposażenie

  • duża patelnia
  • drewniana łopatka
  • deska do krojenia
  • nóż

Składniki

  • 5 g oliwa z oliwek (łyżka)
  • 20 g cebula (pół średniej sztuki)
  • 3 g czosnek (1 ząbek)
  • 150 g mięso z piersi indyka (porcja)
  • 150 g pieczarki
  • 50 g ryż biały
  • 150 g wywar warzywny (można pominąć)
  • 30 g mozzarella (może być light)
  • natka pietruszki lub liście kolendry

Przygotowanie

  • Pokrój na drobno cebulę, mięso pokrój w kostkę. Brokuły podziel na mniejsze różyczki, duże kawałki pokrój na mniejsze. Pieczarki pokrój w plastry.
  • Na dużą patelnię wlej oliwę, podsmaż cebulę, a po minucie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wrzuć mięso i pieczarki, chwilę podduś i dodaj wywar (lub wodę).
  • Następnie wrzuć ryż i zamieszaj. Przykryj patelnię i duś ok 7 minut.
  • Dodaj brokuły i duś dalej, mieszaj co chwilę. W razie potrzeby dodaj wodę.
  • Gotuj do miękkości warzyw - powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
  • Pod koniec gotowania dodaj ser i wymieszaj.
  • Przełóż na talerz i udekoruj natką pietruszki lub kolendrą.

Notatki

Kaloryczność i przepis podany jest na 1 porcję. Polecam przygotować to danie w dwóch porcjach - to duża oszczędność czasu. Przygotuj podwójną porcję na następny dzień - po ugotowaniu, podziel danie na pół. Jedną część zjedz os razu, a drugą jak najszybciej schłodź, a następnie włóż do lodówki 🙂 I gotowe 🙂

Zobacz więcej postów

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Close Menu