Fit tarta z szynką, mozzarellą i groszkiem
Wypróbuj przepis na odchudzoną tartę bez masła. Zjedz duży kawałek bez wyrzutów sumienia i zgagi! Łap przepis na fit tartę z szynką parmeńską, mozzarellą i groszkiem 🙂
Rodzaj dania kolacja, obiad
Kuchnia kuchnia francuska
Tagi fit obiad, fit tarta, fit tarta z szynką, fitobiad, tarta, zdrowa tarta, zdrowy obiad
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 35 minutes
Ilość osób 4 porcje
Kaloryczność 480kcal
Autor Na Talerzu - Dietetyka
Wyposażenie
- okrągła blaszka do pieczenia
- wałek do ciasta
- stolnica/blat
- piekarnik
- patelnia
Składniki
Ciasto na tartę
- 260 g mąka pszenna (można dodać inną mąkę)
- 50 g jaja kurze (1 sztuka, r. M)
- 200 g jogurt naturalny gęsty
- oregano (szczypta)
- sól (szczypta)
- 2 g oliwa (łyżeczka)
Środek tarty
- 35 g cebula (pół małej sztuki)
- 2 g oliwa (łyżeczka)
- 30 g szynka parmeńska (lub inna) (1-2 plastry)
- 100 g pomidor (kilka koktajlowych lub 1 szt. średniego pomidora)
- 60 g mozzarella (połowa kulki mozzarelli)
- 100 g groszek zielony (najlepiej mrożony)
- 150 g jaja kurze (3 sztuki, rozm. M)
- pieprz
- papryka słodka mielona
Przygotowanie
CIASTO
- Wymieszaj mąkę, jaja, jogurt i przyprawy. Pozostaw trochę mąki po podsypania.
- Wyłóż ciasto na podsypaną stolnicę i rozwałkuj.
- Blaszkę (średnica 26 cm) posmaruj oliwą. Ciasto wyłóż na blaszkę i dociśnij je do brzegów, tak aby brzegi ciasta były wyższe. Nakłuj ciasto widelcem.
- Blaszkę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
- Najpierw piecz 10 min, następnie wyjmij ciasto, dodaj składniki i masę jajeczną i piecz dalej ok 25 min.
ŚRODEK TARTY
- Posiekaj cebulkę i podsmaż ją na oliwie. Pokrój szynkę i dodaj do cebulki. Podsmaż i odstaw do przestygnięcia.
- Pokrój ser i pomidorki.
MASA JAJECZNA
- ️Jaja wymieszaj energicznie z jogurtem, przyprawami i mąką ziemniaczaną.
WYKOŃCZENIE TARTY
- Ciasto na tartę przygotuj wg przepisu powyżej, piecz bez środka ok. 10 min. Po tym czasie wyjmij blaszkę z ciastem.
- Na ciasto rozłóż równomiernie szynkę z cebulką i groszek.
- Zalej masą jajeczną i poukładaj resztę składników.
- Włóż do piekarnika i piecz ok 25 min, do ścięcia masy i zarumienienia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
- kawałek (ćwiartka tarty): ok. 480 kcal, ok. 25 g białka, ok. 14,2 g tłuszczu, ok. 65,2 g węglowodanów.
Ten post ma 2 komentarzy
Kasia
14 paź 2020Nie sądziłam, że wyjdzie aż tak pysznie!!! 😋😋
admin
14 paź 2020Dziękuję, miło mi 🙂